Paddington Cube

ClientSellar Property Group
LocationCity of Westminster
Services

Background

The former Royal Mail Paddington sorting office is a very high-profile site, which had been subject to major controversy in respect of an earlier proposal in 2015 for a 72-storey tower – dubbed the ‘Paddington Pole’.

Situated between Paddington Station and the extensive St Mary’s Hospital campus, the site is within the Paddington Opportunity Area where there is a major policy focus on the delivery of improved transport infrastructure.

Key project information

The Cube will deliver:

  • A transformed gateway to Paddington station
  • Improved Bakerloo line station, including entrance and new ticket hall
  • Transformational new public realm with a new public space and improvements to the public realm and connectivity uniting the neighbourhood around the station, St Mary’s Hospital and Paddington Basin
  • New shops, restaurants, bars and cafés creating a vibrant new destination
  • New jobs both in construction and retail

How we assisted

In March 2016, we were brought in to reboot local engagement following the withdrawal of the previous proposal for a 72-storey tower. We began by undertaking a detailed political and stakeholder engagement programme to start from first principles by conducting in depth one-to-one site meetings and discussions concerning local issues.

The stakeholder feedback was then tested at the first of a three-stage major public consultation process which began by asking the local community for their views on the issues facing the local area and what improvements were most needed. As the revised scheme evolved with a different use (office-led in place of residential) and form (the tall slim tower replaced by a broader, lower cube) we tested the work at each stage by asking for feedback at two further public exhibitions. The scheme developed increased levels of support with each round of consultation, reaching two-thirds support for the final proposals submitted for planning.

Outcome

The project received consent from Westminster’s planning committee at the end of June 2016.